Pyszne i zdrowe placuszki z bakaliami i nasionkami Chia

Zimno wszędzie... Mroźno wszędzie...

Dzień dobry po raz pierwszy na naszym blogu.
Dziś nasz debiut blogowy :) Prosimy o wyrozumiałość...
Brrr...mróz dziś ściska nas bardziej niż wcześniej... ale w końcu zimę mamy :) Więc straszne to nie jest. Za oknem śnieg delikatnie obsypuje wszystko wokół, a płatki tańcząc usiłują jak najdłużej utrzymać się w powietrzu...
Przyroda jeszcze w uśpieniu, ale my przecież nie zapadamy w sen zimowy i działamy... np. w kuchni...

Propozycja na dziś :

Pyszne i zdrowe placuszki z bakaliami i nasionkami Chia.

Więc zaczynamy :)

Składniki na placuszki:
1 średniej wielkości jabłko
2 łyżki żurawiny(suszonej)
1 łyżeczka nasion Chia (np. z Runo:))
1 płaska łyżeczka fruktozy (np. z Runo:))
1 jajko
1 płaska łyżka mąki
Olej do smażenia.
Gruszka - ewentualnie.

Jak przygotować placuszki?
Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W oddzielnej misce wymieszać żurawinę, chia, fruktozę z mąką i jajkiem. Połączyć z jabłkiem.
Na patelni rozgrzać olej. Układać na patelni dużą łyżką masę placuszkową i na średnim ogniu smażyć przez chwilę (około 1 min.) każdą ze stron. Po zdjęciu z patelni placuszki układać na chwilę na ręcznik papierowy w celu odsączenia oleju. Po odsączeniu, placuszki można posypać delikatnie fruktozą.
Placuszki dobrze smakują z gruszką.

Smacznego :)





Komentarze

  1. Super przepis :) Czy można użyć mąki orkiszowej i oleju kokosowego ? Będą w wersji light.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.
      Dziękuję za komentarz. To bardzo prosty przepis i bardzo łatwy do przygotowania. Nie próbowałam z mąką orkiszową, ale następnym razem użyję tej właśnie mąki. Na oleju kokosowym smażyłam i są wtedy bardziej aromatyczne, ale przy podawaniu tego przepisu nie chciałam wprowadzać zbyt wielu nowych składników.Dla początkujących domowych kucharzy nawet fruktoza mogłaby wydawać się obcobrzmiącym składnikiem :). Smacznego :)

      Usuń
  2. Moje dziecko nie mogło się oderwać od talerza z racuchami, po prostu niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam,
    dziękujemy za komentarz. Bardzo się cieszę, że smakowały placuszki :).
    Rzeczywiście nie są trudne w przygotowaniu a naprawdę smaczne.
    Pozdrawiamy.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz